Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ξεκινώντας

"Σ' αυτόν τον τόπο, όπου είμαστε όλοι, τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι, ..."
Σεφέρης

Μέχρι πέρυσι που αποφάσισα να ασχοληθώ με την κατασκευή οργάνων, θεωρούσα ότι αυτή η τέχνη απαιτούσε ειδικές ικανότητες που δεν τις έχει ο καθ' ένας. Δεν ξέρω αν φταίει η λαχτάρα που έχω για τα όργανα από πολύ μικρός (μια ζωή με θυμάμαι - μέχρι σήμερα -  να σταματώ μπροστά στις βιτρίνες με τα μουσικά όργανα και να τα χαζεύω, θέλοντας τα όλα και ας μην ήξερα να τα παίζω), αλλά μετά από ένα χρόνο ασχολία με την κατασκευή, έχω καταφέρει να φτιάξω μερικά και νομίζω ότι, δεν είναι και ακατόρθωτο για κάποιον που το θέλει πολύ, να μάθει αυτή την τέχνη. Απλά η οργανοποιία είναι μια τέχνη που απαιτεί απεριόριστη υπομονή και επιμονή.
Το θέμα βέβαια είναι από που να ξεκινήσει κανείς. Σήμερα έχουμε το διαδίκτυο, μια τεράστια πηγή γνώσης. Μπορείς να βρεις απίστευτα άρθρα για οτιδήποτε. Ακόμη και για λαϊκά όργανα, κάτι που παλιά ήταν επτασφράγιστα μυστικά. Σιγά - σιγά κι εδώ στην Ελλάδα δημοσιεύονται άρθρα για το θέμα αυτό, υπάρχουν ιστότοποι (forums) που συζητιούνται θέματα και ανταλλάσσουν απόψεις, και γενικά αν το ψάξεις λίγο θα βρεις πολλά στοιχεία.
Θα μου πεις τώρα, είναι δυνατόν να μάθεις να φτιάχνεις όργανα μόνο διαβάζοντας τα άρθρα στο διαδίκτυο? Και βέβαια όχι, αλλά ασχολούμενος σιγά - σιγά και κάνοντας λάθη (πάντα), χωνεύεις αυτά που έχεις διαβάσει και τα χρησιμοποιείς κατά πως σε βολεύει.
Η καλύτερη λύση στην αρχή είναι να βρεις κάποιον που θα σου δείξει πως κατασκευάζεται ένα όργανο και βέβαια να τον παρακολουθήσεις και να δοκιμάσεις μαζί του. Κατόπιν εφαρμόζεις και τεχνικές άλλων που έχεις διαβάσει, ή τις προσαρμόζεις στα μέτρα σου.
Εδώ δημοσιεύω τις εμπειρίες ενός αρχάριου ερασιτέχνη, γιατί κάποιος σαν εμένα  ίσως έχει τις ίδιες απορίες και προβληματισμούς και ίσως εδώ να βρει έστω και ψήγματα βοήθειας.