Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Το πλακέ μαντολίνο

Ξεκίνησα τη κατασκευή οργάνων με μαντολίνο, μετά τη προτροπή του "δασκάλου" μου, ότι είναι μικρό όργανο και φτιάχνεται ευκολότερα. Έκανα και το πλακέ στυλ, οπότε τα πράγματα ήταν ακόμη πιο εύκολα (για το κλασσικό στυλ, το λαουτοειδές, θα γράψω αργότερα, μια και τώρα τελευταία άρχισα να ασχολούμαι και μ' αυτό).
Βέβαια για ένα αρχάριο τίποτε δεν είναι εύκολο. Αν και μου έλεγε πως και με πια σειρά να το δουλέψω, θέλει εξοικείωση με ορισμένες διαδικασίες για να τις πετύχεις. Άσε που, ότι ένας έμπειρος θεωρεί απλό, για σένα μπορεί να είναι βουνό. Έπρεπε λοιπόν εξ αρχής να σκέφτομαι κάθε βήμα, πριν το κάνω, για το πως θα το κάνω. Να φέρω ένα παράδειγμα.
Το καπάκι αυτός το κολλά χωρίς να το έχει τελειώσει. Δεν ξέρω καν αν έχει ανοίξει και την ηχητική οπή. Εμένα αυτή η σειρά δεν με βόλεψε καθόλου από την αρχή. Το κολλώ αφού το έχω τελειώσει πλήρως. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ψιλό τρίψιμο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι το σωστό (αν υπάρχει σωστό και λάθος), αλλά έχοντας το καπάκι ελεύθερο και όχι πάνω στο ηχείο, μπορώ να καθορίσω ακριβώς το πάχος του, να δουλέψω τη ροζέτα και να κολλήσω εύκολα τη φιγούρα. Βέβαια αντιμετώπιζα πάντα το πρόβλημα της φιγούρας που προεξείχε από το καπάκι όταν έβαζα τα πλαϊνά φιλέτα. Αλλά τώρα το έλυσα με ένα εργαλείο που κατασκεύασα για το dremel. Παραμένει σαν πρόβλημα ακόμη, όταν η φιγούρα καταλήγει στην άκρη του καπακιού, αλλά σ' αυτήν την περίπτωση η δουλειά γίνεται με το σκαρπέλο.
Πάντως, με την λίγη εμπειρία που απόκτησα μέχρι τώρα, θα έλεγα ανεπιφύλακτα πως το μαντολίνο είναι η κατάλληλη πράγματι αρχή, για να ξεκινήσει κάποιος την οργανοποιία. Ίσως ακόμη καλύτερα - δεν το ξέρω αλλά το φαντάζομαι - θα ήταν να αρχίσει κάποιος από σκαφτό μπαγλαμά. Εγώ συνεχίζω ακόμη με τα μαντολίνα για δυο λόγους. Ο ένας είναι γιατί πλάκωσαν οι φίλοι και θέλουν όλοι μαντολίνο. Ο άλλος γιατί μέχρι τώρα δεν μου έχει μείνει κανένα και θέλω κι εγώ ένα για πάρτη μου. Αλλά θα το κάνω, αφού φτιάξω τα υπόλοιπα, για να δω πως τελικά θα κατασκευάσω το δικό μου.


Η κατασκευή του
Το πλακέ μαντολίνο σαν κατασκευή μοιάζει λίγο με τα λαουτοειδή όργανα και λίγο με την κιθάρα. Τα πλαϊνά του είναι σαν να κατασκευάζεις μια κιθάρα και η πλάτη αποτελείται από ντούγιες που ο αριθμός τους κυμαίνεται ανάλογα με το πως ακριβώς θέλεις να το κατασκευάσεις, κατασκευάζεται χώρια και κολλιέται τελευταία στο όργανο. Οι συνήθεις αριθμοί που κάνω εγώ είναι 7 ή 9 ντούγιες, ανάλογα αν τις κάνω ίσου πλάτους ή όχι. Έχω κάνει και με 11 σε κάποια δοκιμή.
Πλάτη με 7 ντούγιες ίσου πλάτους
Πλάτη με 9 ντούγιες διαφορετικού πλάτους
Πλάτη με 11 συγκλίνουσες ντούγιες


 Όσες και να είναι πάντως, λυγίζονται και προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα από τα λαουτοειδή όργανα. Δεν υπάρχουν πολλά μυστικά και δεν χρειάζεται μεγάλη τεχνική. Θυμάμαι ότι δεν με δυσκόλεψε καθόλου ούτε η πρώτη δοκιμή που έκανα, αντίθετα μου φάνηκε παράξενο το πόσο εύκολα κατασκευαζόταν η πλάτη.


Συνεχίζεται ...

4 σχόλια:

  1. φτιαχνεις καποιο καλουπι για το σκαφος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς χρησιμοποιείς καλούπι για το σκάφος, όπως άλλωστε σε όλα τα όργανα με ντούγιες. Κάποια στιγμή που θα μπορέσω να συνεχίσω τη δημοσίευση, θα γράψω αναλυτικά γι' αυτό και θα αναρτήσω και φωτος.

      Διαγραφή
  2. θα μπορουσες να δωσεις καποιες πληροφοριες οπως μεγιστο πλατος και μηκος σκαφους, κλιμακα, και υψος πλαινου?
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή